Hoe je mood beïnvloedt wat je eet en andersom

14/04/2021 Thomas Verlinden

Als je je down voelt, grijp je dan naar iets zoets om je op te peppen? Als je gestrest of angstig bent, bestel je dan al snel een pizza? Dan ben je niet de enige. Stemming en eten zijn nauw met elkaar verbonden, en we doen allemaal wel eens aan ‘emotioneel eten’.
 
Het is belangrijk om te weten hoe onze stemmingen onze eetgewoontes beïnvloeden. Dat helpt ons betere keuzes te maken, vooral omdat het omgekeerde ook waar is: wat je eet beïnvloedt je stemming.
 
Gebruik deze informatie om cliënten te begeleiden met hun voeding en levensstijl. Hoe vaker ze kiezen voor gezonde voeding, tegen die gemakzucht in, hoe beter ze zich zullen voelen.
 
In een slechte bui grijpen we naar suiker en zout
Wanneer we ons depressief, angstig of gestrest voelen hebben we de neiging om te grijpen naar lekkere snacks die troost bieden, zoals energierijke, suikerrijke, vette voeding, met vaak weinig proteïnen. Dat heeft zowel biologische als psychologische redenen. Deze voeding maakt bepaalde neurotransmitters vrij. Suiker activeert bijvoorbeeld dopamine, het ‘gelukshormoon’.
 
Daarnaast heeft het te maken met gewoonte. Als we ons slecht voelen, herinneren we ons de momenten in het verleden dat we ons beter voelden door iets lekkers te eten. Eten als reactie op emoties wordt een hardnekkige slechte gewoonte.
 
In een goede bui eten we beter, maar ook meer
Je gaat er misschien van uit dat je beter eet als je in een goede stemming bent. Dit is vaak het geval, maar niet altijd.
 
Wanneer we in een goede stemming zijn, zijn we geneigd na te denken over gezondheidsdoelen op lange termijn, en dus grijpen we naar gezonde voeding. In een slecht humeur ga je vaker voor de onmiddellijke bevrediging van ongezonde voeding en worden langetermijndoelen opzij geschoven.
 
Mensen eten soms ook meer wanneer ze in een goede bui zijn. Dit effect lijkt zich vooral voor te doen bij mensen die emotionele eters te zijn. Het maakte niet uit of ze gezond of ongezond aten; ze aten gewoon meer.
 
Hoe bestrijd je de drang om de verkeerde dingen te eten
Je weet hoe stemming en voedsel op elkaar inwerken. Je weet wat je moet eten. Toch is eten als reactie op stemming en emoties een lastige gewoonte om te doorbreken. Hier zijn enkele dingen die je kunt doen om uit de cyclus van emotioneel eten te komen en gezondere eetgewoonten op te bouwen:
 
  • Maak een dagboek van je gevoelens en je eten: Neem minstens een week de tijd om normaal te eten en te reageren zonder te proberen veranderingen aan te brengen. Je zult een patroon zien ontstaan dat je zal helpen begrijpen welke emoties en triggers tot slechte voedingskeuzes leiden.
  • Vervang de gewoonte door een nieuwe: Kies een nieuwe trooststrategie om je slechte eetgewoonte te vervangen, een wandeling bijvoorbeeld. Na verloop van tijd zul je een nieuwe, gezondere gewoonte hebben die waarschijnlijk beter tegen stress helpt.
  • Stop en denk na voordat je eet: Gewoontes ontstaan automatisch. Je doet ze zonder na te denken. Soms is een minuutje stoppen en nadenken over wat je gaat doen al genoeg om een verandering teweeg te brengen. Voordat je die doos crackers uit de kast haalt, stop en vraag je af of je echt honger hebt of gewoon in een slechte bui bent. Als je honger hebt, overweeg dan ander voedsel dat je wel zou kunnen bevredigen.
Hoe meer je weet over hoe voeding en je stemming op elkaar inwerken, hoe beter je gezonde eetkeuzes kunt maken. Een essentieel deel van personal training is je cliënten helpen de juiste eetgewoontes te kweken. Tijdens de cursus Nutrition & Lifestyle kom je te weten hoe je dat goed aanpakt.


cpSkillsAndSkills

  • Je neemt functionele voedings- en lifestyle-intakes af
  • Je herkent klachten rond de levensstijl van je cliënteel
  • Je geeft advies over de invloed van voeding, stress en levensstijl op de gezondheid
  • Je helpt je klanten met hun voeding en levensstijl te verbeteren in functie van hun doelstellingen


Nutrition en lifestyle, aProfession

cpLiPracticalInfo

  • Certificaat
  • courseTypeG2
  • 2 cpCourseTypeDurationLesson cpLessonsPer 8 cpHoursPerClass
  • €679€543.20

cContent

  • Basiskennis van voeding: macro's, micro's calorieën, lichaamstypes
  • De gezondheid en de beïnvloedende factoren
  • Metabole flexibiliteit, nutrient sensing en metabole pathologieën
  • Het immuunsysteem en het belang van lichaamsbarrières
  • Invloed van de mind en stress op de gezondheid

blogAvailable


relatedBlogs

Britts zoektocht naar een bewuster leven

Hoe word jij de beste versie van jezelf..

Zo beleef jij een prachtige herfst



previousLabel

Passer de secrétaire à office manager

nextLabel

From secretary to office manager

relatedCourses


Nutrition en lifestyle

studyCategories


Sport

Gezonde Voeding

Coaching

blogTags


Personal trainerPersonal coachCoachingWorkshopCrossfitSportGezondheidIntakeFunctionele screeningPersonal coachPersonal trainerGezondheidSportConditieVermagerenAfvallenBewegingsdeskundigeTrainingsadviesUithoudingsvermogenTrainingsleerGroepslessenVolwassenenonderwijsCursusOpleidingAvondonderwijsGroepslessenSportbegeleidingTrainingsschemaVoedingsschemaVoeding voor sportersUithoudingsvermogenBasisconditieKrachttrainingSportbegeleiderBegeleiding sportschoolFitnesscoachFitness begeleiderFitnessbegeleiderFitness trainerSportmotivatieBlessuresKwetsuurSportblessureSportcoachVoedingLifestyleLife coachVoedingsdeskundige

blogShare


fCompareCourses

fCompareMax3Courses

-
0